Alimentele care ne îngălbenesc dinţii, inamici fără voie

Alimentele care ne îngălbenesc dinţii, inamici fără voie

Un zâmbet desprins din paginile revistelor porneşte de la o dantură sănătoasă! Iar asta nu ar trebui să reprezinte un lux pentru nimeni, cu atât mai mult cu cât studiile ne arată că un surâs strălucitor ne face să părem mai tineri şi mai siguri pe noi. În plus, ştiaţi că un zâmbet mai alb ne conferă mai multe şanse de reuşită în activităţile pe care le întreprindem? Pentru a-l obţine sau menţine sunt esenţiale două aspecte.

În primul rând, ajungeţi la cabinetul dentar pentru controlul de rutină! Specialiştii de la Dental Experts vă stau la dispoziţie. Cu o experienţă de peste 70 de ani în medicină, tratează cu grijă şi îndemânare surâsul, cel mai important atu al unui chip frumos: „Îmbinând tehnologia cu cele învăţate în nenumărate cursuri de specializare, suntem mândri să facem parte din topul celor mai renumite clinici de tehnologie dentară din ţară!”

Dentiştii recomandă ca, înainte de toate, să tratăm problemele care nu sunt la vedere, apoi să ne ocupăm şi de partea estetică.  Imaginaţi-vă că dantura noastră ar fi precum un măr care arată bine la exterior, dar este putred în interior!

În al doilea rând, este esenţială şi atenţia pe care o acordăm danturii zi de zi, acasă. Cum o îngrijim, ca ea să rămână sănătoasă? Nu contează doar produsele pe care le folosim. Analizaţi şi alimentele consumate, căci unele dintre ele pot păta dinţii, care, în timp, vor căpăta o nuanţă gălbuie. În general, foarte puţini dintre noi se pot bucura de o dantură albă în mod natural. Dinţii, fără intervenţii estetice, au o tentă gălbuie şi, deseori, nu este nimic greşit în igiena noastră dentară dacă se întâmplă asta. Problema apare atunci când galbenul devine… prea galben.

Nu eliminaţi alimentele care pătează dinţii, doar limitaţi consumul lor!

 

Până să vă dăm exemple concrete de alimente care vă aduc în acest punct, vă spunem că dacă aveţi obiceiul să alternaţi frecvent produse calde cu produse reci, nu faceţi decât să ajutaţi pigmenţii să pătrundă mai uşor în structura dinţilor şi deci, să îi deterioraţi şi îngălbeniţi.

 

Cafeaua, cea cu care jumătate dintre români îşi încep dimineţile, se află în capul listei când vine vorba despre colorarea danturii. Puţină nu strică, dar atunci când exagerăm, efectele se văd numaidecât! De vină este compoziţia, dar şi nuanţa băuturii. Dacă o consumaţi dulce, atunci nu faceţi altceva decât să bifaţi dintr-un foc două mari minusuri: pe lângă dinţi galbeni, veţi avea şi o dantură cariată, din cauza zahărului care grăbeşte acest proces. Cel mai bun sfat al specialiştilor: beţi cafeaua ori cu paiul ori aşezaţi lângă cană şi un pahar cu apă, din care să beţi ocazional ca să evitaţi depunerea petelor.

 

Şi ceaiul are acelaşi efect de colorare din cauza unei fibre vegetale pe care o conţine. Dacă vasul din care bem rămâne pătat, gândiţi-vă ce poate provoca băutura danturii, dacă nu interveniţi cu pasta şi periuţa de îndată! Vestea bună este că ceaiul verde nu îngălbeneşte dinţii, potrivit studiilor, şi nici cel de muşeţel ori de salvie!

 

Trecem în revistă şi vinul roşu- din cauza strugurilor negri care pătează, în general, orice intră în contact cu ei, iar dinţii nu fac excepţie. Tot la capitolul băuturi integrăm şi sucurile carbogazoase, de evitat oricum din cauza coloranţilor.

 

Chiar dacă nu este un aliment, ţigara dăunează şi sănătăţii generale, şi danturii. Intră în porii smalţului şi modifică astfel culoarea naturală a dintelui. Bineînţeles că se poate ajunge mai departe de atât. Fumatul în exces poate duce, printre altele, şi la pierderea danturii.

 

Alimentele acide, în general, provoacă şi ele îngălbenirea dinţilor. De pildă, citricele, dar şi sucul acestora pot eroda smalţul, crescând astfel şi şansa apariţiei cariilor. Şi fructele de pădure pătează dinţii, mai ales dacă sunt consumate sub formă de suc. Dacă le puneţi în coş doar în sezonul în care apar, atunci nu reprezintă neapărat un pericol pentru dantură, căci se presupune că le consumaţi cu măsură.

 

Sfecla este un alt aliment pe care trebuie să îl mâncăm cu moderaţie. Conţine agenţi de colorare extrem de puternici, iar sub formă lichidă, pătează şi mai rău. Esenţial este ca după consum să periaţi dinţii imediat, pentru ca petele să nu aibă timp să se formeze.

 

Dacă sunteţi amatori ai ciocolatei, trebuie să ştiţi că şi acest deliciu poate fi o ameninţare pentru dinţii noştri. În ciuda faptului că este cea mai sănătoasă, ciocolata neagră face cel mai mult rău danturii şi asta din cauza conţinutului ridicat de cacao pe care îl conţine.

 

Adăugăm pe liste şi substanţe! Deşi perierea dinţilor cu o pastă care conţine fluor îmbunătăţeşte igiena orală, nu trebuie să omiteţi că tocmai fluorul în exces determină smalţul să dezvolte anomalii şi să ducă, în timp, la nuanţa gălbuie.

Acestea nu sunt, nici pe departe, singurele cauze ale dinţilor galbeni. Igiena orală precară, îmbătrânirea, unele medicamente sau boli duc la acest rezultat. Revenind la dietă, nu este musai să eliminăm din meniul nostru alimente care pot duce la îngălbenirea danturii, ci doar să le mâncăm mai rar. De cealaltă parte, nu trebuie omis nici faptul că există şi multe alte produse care curăţă dinţii în mod natural. De pildă, mierea, broccoli, ţelina sau căpşunile!

Aţa dentară sau clătirea gurii cu apă după mese ne pot ajuta să menţinem sănătatea orală. Îngălbenirea dentară poate fi, de cele mai multe ori, rezolvată uşor la cabinetul dentistului. Specialiştii de la Dental Experts vă propun periaje profesionale, detartraj şi chiar albire dentară profesională, dacă este cazul. Un consult stomatologic ne poate ajuta să aflăm dacă dinţii noştri au nevoie de toate acestea sau dacă problema este chiar mai gravă, moment în care va fi nevoie să apelăm la coroane ori faţete dentare.

 

Pentru programări, preţuri şi alte informaţii, aveţi la dispoziţie site-ul www.dentalexperts.ro, numerele de telefon: 0256.275221/ 0766.230616 şi adresa de mail: programari@dentalexperts.ro

 

COMMENTS

DISQUS: 0