Biden Anunță la Ceremonia NATO: Ajutor Masiv pentru Ucraina, Inclusiv din Partea României

Biden Anunță la Ceremonia NATO: Ajutor Masiv pentru Ucraina, Inclusiv din Partea României

Suport Consolidat pentru Apărarea Ucrainei

Președintele american Joe Biden a anunțat la Ceremonia Aniversară NATO că Statele Unite și aliații, inclusiv România, vor furniza Ucrainei zeci de sisteme de apărare aeriană pentru a contracara agresiunea rusă. În cadrul ceremoniei, Biden a subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina în fața încercărilor lui Putin de a șterge țara de pe fața Pământului.

Contribuția României și a Altor Țări

Printre echipamentele militare care vor fi trimise în Ucraina se numără două baterii Patriot din Germania și România. Alte sisteme vor fi furnizate de Țările de Jos și parteneri, iar Italia va transfera sistemul SAMP-T. De asemenea, SUA și aliații săi plănuiesc să trimită „zeci de sisteme de apărare aeriană” suplimentare, incluzând NASAMS, HAWK, IRIS-T și Gepard.

Investiții Masive în Apărarea Ucrainei

Statele Unite și partenerii săi vor aloca peste 1 miliard de dolari pentru a întări sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei. Aceasta face parte dintr-un efort mai larg de a dezvolta o arhitectură integrată de apărare aeriană și antirachetă compatibilă cu standardele NATO.

Un Mesaj de Unitate și Determinare

În discursul său, Biden a evidențiat puterea și unitatea Alianței NATO. „NATO este cea mai bună și eficientă alianță din istoria lumii. Vom restaura Europa. NATO e mai puternică decât niciodată, avem 32 de națiuni puternice. Finlanda și Suedia au fost cei mai apropiați aliați ai noștri, iar acum sunt membre NATO. Vom apăra fiecare centimetru al NATO, aerian, terestru, cyber, spațial. Acest moment în istorie solicită puterea noastră colectivă”, a declarat președintele Biden.

Provocările Actuale și Viitoare

Biden a subliniat că în Europa, războiul lui Putin continuă și că liderul rus urmărește subjugarea totală a Ucrainei. „Putin nu vrea nimic mai puțin decât subjugarea totală a Ucrainei. Și să șteargă Ucraina de pe fața Pământului. Ucraina poate și îl va opri pe Putin. Am creat o coaliție globală care să sprijine Ucraina. SUA au semnat acorduri bilaterale cu Ucraina, și se vor alătura și alte state. Azi, Ucraina încă e o țară liberă. Rusia nu va câștiga. Ucraina va câștiga. E un moment pivotal pentru Europa, pentru lume”, a adăugat Biden.

Recunoașterea Liderilor NATO

În cadrul ceremoniei, Biden l-a decorat pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru serviciul său onorabil în cei 10 ani la conducerea Alianței. Aceasta a fost o recunoaștere a angajamentului și contribuției sale la întărirea NATO într-o perioadă de provocări semnificative.

Concluzie

Anunțul lui Biden la Ceremonia Aniversară NATO transmite un mesaj clar de solidaritate și sprijin pentru Ucraina. Într-o perioadă de incertitudine și conflict, unitatea și determinarea NATO de a proteja democrația și de a răspunde agresiunii sunt mai importante ca niciodată. România, alături de alte țări membre NATO, joacă un rol crucial în aceste eforturi, demonstrând angajamentul comun pentru stabilitatea și securitatea regională.

COMMENTS

DISQUS: 0