Cancer, tratat cu robotul Da Vinci. Intervenția a fost o premieră

Cancer, tratat cu robotul Da Vinci. Intervenția a fost o premieră

Prima operaţie de extirpare a unei tumori de col uterin, făcută cu un robot Da Vinci, s-a încheiat cu succes, zilele trecute la Brașov. A fost urmată, rapid, de o intervenţie similară. Ambele operaţii au fost făcute de chirurgi români, asistaţi de un medic francez, specializat în chirurgie robotică. Pacientele operate au 41, respectiv 76 de ani și ambele fuseseră diagnosticate cu boli malingne ale uterului.

Cât costă operația minim invazivă

Cele două paciente operate au plătit costul intervenţiilor – aproximativ 7.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate decontează cel mult 1.500 de lei, în astfel de cazuri. Zece operaţii similare sunt programate, la unitatea medicală, în următoarea lună.

„Abordarea pe cale robotică este optimă pentru acest tip de pacient care are câteva serioase comorbidităţi dincolo de boala pentru care facem operaţia, care este o afecţiune malignă”, a explicat dr. Lucian Puscașiu, medic chirurg. Colegul său Mihai Căpâlnă, tot chirurg a spus că pentru această operaţie nu este nevoie de o incizie abdominală.

Intervenţiile au fost făcute de o echipă de medici din Braşov şi Târgu Mureş şi supervizate de un chirurg francez, renumit în toată Europa.

„Operațiile minim invazive sunt viitorul. În viitor, putem avea ocazia ca pacientul să vină în aceaşi zi, dimineaţa, să i se facă operaţia şi să fie externat după-amiază”, a mărturisit Fabrice Narducci, chirurg Centrul Oscar Lambret Lille:

 

 

COMMENTS

DISQUS: 0