Cât de bogat este regele Charles al III-lea? În interiorul averii noului monarh

Cât de bogat este regele Charles al III-lea? În interiorul averii noului monarh

Chiar înainte de Încoronarea sa din 6 mai, regele Charles supraveghează acum peste 46 miliarde de dolari în active și a moștenit cel puțin 500 de milioane de dolari de la regina Elisabeta, inclusiv castelele ei, bijuteriile, colecția de artă și o ferma de cai – toate acestea scutite de taxe.

Chiar și atunci când ești membru al Casei Windsor, a intra în afacerea familiei poate aduce o viață întreagă de prestigiu și privilegii, dar nu întotdeauna aduce o mare avere. Chiar și membrii familiei regale – așa cum sunt cunoscuți membrii de rang înalt încă din zilele regelui George VI – sunt adesea dependenți de părinții lor pentru alocații, cadouri și alte beneficii de sânge albastru.

Dar totuși e bine să fii regele.

După ce a fost pregătit pentru această poziție timp de peste 70 de ani, regele Charles al III-lea, a cărui Încoronare are loc pe 6 mai, a moștenit o suprafață mare de pământ, conace regale, pietre prețioase rare, picturi și alte proprietăți personale – unele datând de secole – de la mama sa, regina Elisabeta a II-a. De asemenea, el supraveghează acum portofoliul de 46 de miliarde de dolari în active ale fostei regine , ținute în încredere pentru regat, inclusiv miliarde de dolari în investiții – și alte palate opulente, pietre scumpe și artă neprețuită pe care nu le va deține niciodată.

Se pare că testamentul Majestății Sale este așteptat să fie sigilat pentru cel puțin 90 de ani, astfel încât distribuția exactă a averii sale nu va fi cunoscută timp de câteva generații. Dar, ca fiul ei cel mare, Charles a moștenit proprietățile private ale Reginei, printre care castelul său cel mult iubit din Balmoral, Scoția, unde a murit, precum și Sandringham din estul Angliei,  pentru ferma de cai de rasă cunoscută sub numele de Royal Studs. De asemenea, se așteaptă ca regele Charles să moștenească enorma sa colecție privată de bijuterii, artă, timbre rare și orice investiții personale. În total,  aceste active personale se ridică la 500 de milioane de dolari. Și Charles nu va trebui să plătească nici un impozit de succesiune, datorită unui acord din 1993 cu guvernul britanic care exonerează transferurile de proprietate de la un suveran la altul.

La 73 de ani, monarhul accede și el la tron cu o avere regală proprie, obținută în mare parte prin veniturile anuale primite de la Duceatul de Cornwall, care i-au adus în acest an aproximativ 27 de milioane de dolari, iar pe care fiul său cel mare, Prințul William, îl va moșteni acum. În calitate de Prinț de Wales, Charles a lansat mai multe proiecte pentru protejarea mediului și promovarea agriculturii organice. Prin Fundația sa de caritate (pe care acum o moștenește și William), Charles a deținut cea mai mare marcă de alimente organice din Regatul Unit, precum și o stațiune naturală și un centru de artizanat în Transilvania, care funcționează ca pensiuni.

Prințul William deține acum Duchy of Cornwall, un conglomerat cu active nete de 1,3 miliarde de dolari, inclusiv terenul de cricket Oval din Londra, fosta reședință a lui Charles, Highgrove House (unde a început să practice agricultura organică în 1985) și Insulele Scilly, dar noul rege nu va fi neapărat lăsat cu lipsuri în ceea ce privește imobiliarele de top.

Ca noul monarh, Charles preia proprietatea instituțiilor care administrează active estimate la 46 de miliarde de dolari, inclusiv unele dintre cele mai faimoase palate regale din lume și bijuteriile Coroanei. Aceste active – care includ Palatul Buckingham, Castelul Windsor și Turnul Londrei – nu sunt deținute direct de rege, ci sunt deținute de monarhul în exercițiu ,,în dreptul Coroanei” pe durata domniei lor. Ele sunt, de asemenea, deținute ,,în trust” pentru succesorii lor și națiune – ceea ce înseamnă că ele nu pot fi vândute.

Cea mai valoroasă proprietate deținută de regele Charles este The Crown Estate, un portofoliu imobiliar imens cu active nete în valoare de 20,7 miliarde de dolari. Aceste proprietăți includ Regent Street, destinația principală de shopping din Londra, precum și hipodromul Ascot (unul dintre preferatele reginei) și practic întregul fund marin al Regatului Unit. Toți banii obținuți de The Crown Estate, în sumă netă de 361 de milioane de dolari în anul fiscal 2022, merg la Trezoreria britanică. Dar familia regală primește, de asemenea, o parte din bani: ei primesc o subvenție de la Trezoreria britanică cunoscută sub numele de ,,Sovereign Grant”, echivalentă cu 25% din profitul net din anul financiar cu doi ani în urmă. În 2022, Sovereign Grant a fost de 108,4 milioane de dolari, pe baza profitului net al The Crown Estate în anul financiar 2019-2020.

Această avere uriașă nu merge direct către Charles, însă 10% din această sumă – 43,3 milioane de dolari pentru 2022 – este alocată pentru întreținerea Palatului Buckingham, iar încă 15% sunt folosiți pentru a finanța călătoriile anuale ale familiei regale, evenimentele formale, întreținerea casei și salariile angajaților. Și aceste cheltuieli se adună rapid.

Cea mai scumpă călătorie făcută de membrii familiei regale în ultimul an a fost cea a Prințului William și a soției sale, Kate, în Belize, Jamaica și Bahamas, care a costat aproximativ 280.000 de dolari, inclusiv planificarea înainte de vizită.

Cea mai valoroasă proprietate din colecție, și anume reședința oficială a regelui din Londra este Palatul Buckingham, evaluat la 4,9 miliarde de dolari. La celălalt capăt al spectrului se află Clarence House, reședința oficială a lui Charles în Londra atunci când era Prințul de Wales, evaluată la 72 de milioane de dolari. Balmoral și Sandringham, care acum sunt deținute personal de rege după ce le-a moștenit de la Regina Elisabeta, valorează, respectiv, 118 milioane de dolari și 73 de milioane de dolari.

Marea majoritate a acestor active nu pot fi vândute. Dar alegându-și numele regal de Charles, noul rege ar trebui să își amintească ce s-a întâmplat cu bunurile lumii ale regelui Charles I, după ce a fost decapitat de proprii săi oameni în 1649.

Citește și: O nouă eră de turbulență: World Economic Forum prezice că 25% din locurile de muncă se vor schimba în următorii cinci ani.

COMMENTS

DISQUS: 0