Până acum, am fost copleșiți de articole despre modul în care ChatGPT poate fi folosit. Oportunitățile sunt aproape infinite, de la scrierea de e-mailuri mai articulate până la explorarea ușoară a unor subiecte noi, construirea de site-uri web și multe altele.
Dar, pentru o afacere comercială, care sunt implicațiile legale ale utilizării ChatGPT? Acest articol descrie o prezentare generală a problemelor legale pe care orice afacere ar trebui să le ia în considerare atunci când utilizează AI, și în special cum ChatGPT (sau orice alt model de bază accesibil online) ridică aceste probleme și, în unele cazuri, noi probleme.
Peisajul juridic pentru AI evoluează rapid, la fel ca în orice situație în care guvernele și societățile încearcă să țină pasul cu tehnologiile accelerate. Persoanele din domeniul eticii au identificat anumite probleme, acestea și altele fiind abordate de guverne, de la ghiduri de bune practici până la legi directe. Unul dintre primele exemple a fost „dreptul la explicație” în GDPR, unde consumatorii afectați de un AI au dreptul să solicite o descriere a modului în care funcționează AI. Dezvoltările mai recente includ AI Bill of Rights al Guvernului SUA și AI Act al Uniunii Europene.
Legile de mai jos sunt în principal concentrate pe asigurarea faptului că sistemele AI protejează intimitatea utilizatorilor și îi tratează într-un mod corect și transparent. AIs generative ridică probleme noi. Spre deosebire de alte tipuri de AIs, AIs generative produce un conținut nou. În acest moment există întrebări legate de cine deține proprietatea intelectuală asupra conținutului nou creat de un AI, dacă o imagine AI poate fi protejată prin drepturi de autor și altele.
În condițiile în care aceste servicii sunt disponibile în formă de API și că există numeroase aplicații care folosesc aceste API-uri, la ce aspect trebuie să fiți atenți pentru afacerea dumneavoastră?
Proprietatea intelectuală: ChatGPT poate scrie cod. Dacă inginerii dvs. îl folosesc pentru a scrie cod, iar acel cod ajunge în produsul dvs., este posibil ca firma dvs. să nu dețină drepturile de proprietate intelectuală pentru codul produsului. Acest lucru este valabil și pentru generarea de imagini prin intermediul inteligenței artificiale. Pentru a limita riscurile pentru afacerea dvs., ar trebui să fiți conștienți de opiniile juridice cu privire la aceste probleme în orice regiune geografică în care își desfășoară activitatea afacerea dvs. sau partenerii dvs. În lumea globalizată de astăzi, legile din orice parte a lumii reprezintă un factor pentru orice companie multinațională – indiferent de locul unde compania are sediul.
Probleme de natură subiectivă: La fel ca toate modelele AI mari, datele vaste folosite pentru instruire implică faptul că modelele pot include multe forme ce se bazează pe o natură subiectivă de judecată, care sunt foarte greu de detectat. Dacă acestea ajung în serviciile dvs., vor cauza un risc pentru afacerea dumneavoastră.
Reglementare: Unele industrii puternic reglementate (cum ar fi finanțele și îngrijirea sănătății) au deja reguli stricte pentru utilizarea AI-ului. Legea privind AI clasifică produsele alimentate de AI în diferite niveluri de risc și specifică cerințele de revizuire și testare pentru fiecare nivel. În funcție de produsul sau serviciul pentru care utilizați ChatGPT, pot fi aplicate diferite graduri de verificare. De exemplu, Uniunea Europeană este implicată în prezent într-o dezbatere cu privire la faptul dacă ChatGPT încalcă Legea privind AI.
Dreptul la Explicație: Unele legi cer ca afacerile să ofere dreptul la explicație – ceea ce înseamnă că un utilizator poate aștepta o explicație primită de la oameni cu privire la modul în care un AI a luat o decizie care îi afectează. În timp ce cercetările privind explicabilitatea avansează rapid, explicațiile pentru aceste modele de limbaj mari reprezintă încă o provocare.
Concluzii
Acesta este un spațiu în continuă evoluție. Modelele se schimbă rapid, iar legile care le guvernează se schimbă și ele, la fel de rapid. Interpretările legilor existente sunt supuse dezbaterii. Conștientizarea acestor probleme și a modului în care pot afecta produsele și serviciile companiei dvs. este un prim pas bun.
COMMENTS