Descoperă o comoară ascunsă în Paris: Hotelul Saint James Paris – o reședință de țară în inima orașului

Descoperă o comoară ascunsă în Paris: Hotelul Saint James Paris – o reședință de țară în inima orașului

Parisul este cunoscut pentru frumusețea sa arhitecturală, eleganța sa și bogăția culturală, dar în mijlocul agitației urbane se ascunde uneori o oază de liniște și rafinament. Un astfel de loc este Hotelul Saint James Paris, o reședință de țară în stil neoclasic, situată în inima orașului.

Situat într-un cartier liniștit, la doar câțiva pași de celebrul Parc Monceau și de Arcul de Triumf, Hotelul Saint James Paris oferă o experiență unică de cazare pentru cei care doresc să se bucure de luxul și eleganța unui hotel de cinci stele într-o ambianță rafinată și liniștită.

Hotelul Saint James Paris este găzduit într-o clădire istorică, construită în secolul al XIX-lea, care a fost în trecut o școală militară. Această clădire impresionantă, înconjurată de grădini bine întreținute, aduce aminte de o adevărată reședință de țară, cu fațada sa albă, coloanele corintice și detaliile arhitecturale remarcabile.

Scara mare, cu covorul său cu modele intricate și oglinzile poziționate precis, îți amintește de lucrările lui M.C. Escher. Privirea de la etajul doi asupra curții interioare te face să te minunezi cum un astfel de spațiu impresionant poate fi cuprins într-un clădire aparent modestă. Chelnerii de la micul dejun clipeșc complice atunci când menționezi că îți place gruyere-ul și apoi se întorc cu o porție suplimentară în mod discret.

Hotelul Saint James Paris este unul dintre acele hoteluri care demonstrează cât de frumos poate fi Parisul. Nu este un palat mare pe malul drept al râului Seine, nici un hotel boutique boem pe malul stâng. Mai degrabă, este o alegere subtilă în cartierul liniștit, privat și exclusivist al arondismentului 16, o fostă reședință de țară în ceea ce a devenit acum partea de inimă a Parisului (un loc cu puțini turiști, „doar adulți și diplomați”, în cuvintele unui prieten care locuiește în apropiere).

Porțile elegante de fier forjat din față și grădina ascunsă cu pavilion din spate îi conferă sentimentul de a fi un sanctuar interior într-un teritoriu deja destul de exclusivist. Arată și se simte exclusivist pentru că încă este într-un fel.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, când clădirea a fost construită, terenul era un loc de lansare pentru baloane cu aer cald. Există o poveste de prestigiu, filantropie și mai multe idile de dragoste legate de o mică vilă care a fost folosită în trecut ca locuință pentru studenții străini și elevii francezi care aveau nevoie de cazare.

Destul de mulți oameni cu renume au trecut prin aceasta ca studenți, inclusiv fondatorul Festivalului de Film de la Cannes. La sfârșitul secolului al XX-lea, a devenit Saint James Club of Paris, o filială a unuia dintre cele mai importante cluburi sociale private din Marea Britanie.

Deși acum hotelul este deținut privat de o familie franceză, el încă primește membrii locali și internaționali ai acestui club (și a unei rețele de alte cluburi afiliate), în special în biblioteca confortabilă și elegantă. Aceasta este închisă pentru oaspeții din exterior până la ora cocktail-ului, la fel ca și restaurantul de lux Bellefeuille, unde bucătarul Julien Dumas deține o stea Michelin, care își păstrează exclusivitatea doar pentru membrii la prânz. (Micul dejun a la carte impecabil este servit acolo pentru oaspeții hotelului, desigur.)

Nicholas Egloff, directorul de vânzări și marketing, a relatat că oaspeții hotelului caută astăzi o experiență „Relais & Châteaux în Paris”. Tema ,, o proprietate de țară în oraș” reapare.

Ceea ce îl face mai bun ca niciodată este renovarea realizată în perioada 2021 și 2022, supravegheată de talentata designeră Laura Gonzalez. Ea este aceea care a realizat renovări provocatoare în câteva cafenele din oraș și își propune să facă hotelurile mai frumoase ca niciodată. Aici a funcționat, reinventând spațiul cu flair-ul său caracteristic pentru romantismul istoriei, textura vizuală și influențele juxtapuse.

Acum, suitele junior de la ultimul etaj sunt inundate de lumina soarelui, tavanul lor de sticlă unghiular proiectat ca o seră (mai bun pentru arborii de banane de dimensiuni normale ascunși în colțuri). Toate cele 50 de camere din clădirea principală, precum și cele patru apartamente de serviciu complet noi dintr-o vilă de pe cealaltă parte a străzii, se încumetă să îmbine imprimeuri diverse, iar hotelul în ansamblu abordează o combinație de influențe neașteptate: Art Deco, Grecia antică, Extremul Orient din secolul al XIX-lea și o varietate de motive naturale. Și chiar cu toate acestea, totuși emană o atmosferă rezidențială („acasă, la un colecționar de artă bine călătorit”).

Citește și: Cele mai tari hoteluri noi de vizitat în 2023

COMMENTS

DISQUS: 0