Guvernul a dat undă verde Ordonanței de Urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Guvernul a dat undă verde Ordonanței de Urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Vineri, Executivul a aprobat ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare, care a fost modificată prin eliminarea unui articol referitor la sporul de doctorat. Conform declarației lui Adrian Câciu, modul în care acest spor va fi acordat va fi clarificat într-o nouă lege a salarizării. În scopul unei gestiuni mai responsabile a banului public, am implementat o serie de măsuri. În comparație cu varianta inițială a deciziei, au intervenit câteva modificări, printre care stabilirea unor limite lunare de cheltuieli de către Guvern, cu posibilitatea de derogare numai prin aprobarea unui Memorandum tot de către Guvern.

De asemenea, ordonanța de urgență prevede reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 10%, cu excepția celor din domeniul sănătății și educației, și am interzis achiziționarea, leasing-ul sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică de către autoritățile și instituțiile publice, cu excepția Programului Rabla pentru autoturismele nepoluante achiziționate de către autorități.

Conform OUG, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante este suspendată, cu excepția posturilor unice. De asemenea, se prevede că sectoarele pot solicita derogări în cazul în care este necesară angajarea de personal, inclusiv în domeniile educației și sănătății. În plus, se introduce un nou instrument de flexibilizare a achitării facturilor restante către furnizorii de energie electrică, prin intermediul schemei de compensare care funcționează în conformitate cu prevederile OUG 27. Astfel, până când sumele din Fondul de Tranziție se echilibrează, ministerul Energiei și Ministerul Muncii pot achita facturile restante la furnizori din bugetele proprii sau din alte titluri de cheltuieli, pe baza deconturilor primite de la ANRE.

În urma discuțiilor cu sectoarele, s-a eliminat articolul referitor la sporul de doctorat din actul normativ pus în transparență publică. Cu toate acestea, articolul respectiv există deja în legea salarizării și s-a considerat că modificarea acestuia în acest moment ar complica prea mult legea. În schimb, modul în care sporul de doctorat va fi acordat va fi clarificat mai concret în noua lege a salarizării. În plus, pe partea de achiziții de autoturisme și mobilier, s-a introdus o prevedere potrivit căreia procedurile de achiziție publică pentru bunurile prevăzute la alineatul 1 încetează la data intrării în vigoare a Ordonanței, dacă nu a fost finalizată etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziție publică. Acest lucru a fost precizat de ministrul de Finanțe.

Practic, nu este suficient să ai doar invitația de participare urcată în SEAP, deoarece în continuare rămân active doar procedurile de achiziție care au parcurs etapa de comunicare a rezultatelor, iar celelalte încetează. Este important să menționăm că Ordonanța conține prevederi referitoare la achizițiile legate de proiectele cu finanțare europeană, proiectele din PNRR sau cele care fac obiectul acordurilor de împrumut cu Banca Mondială, dar acest subiect nu face obiectul discuției noastre, a declarat Câciu.

Citește și: Opinia lui Ciucă cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare

COMMENTS

DISQUS: 0