Inca traiesc si sfideaza legile naturii. Animale din specia „Nemuritorul” (Video)

Inca traiesc si sfideaza legile naturii. Animale din specia „Nemuritorul” (Video)

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au visat sa fie nemuritori. Au incercat potiuni, si-au supus corpul la tot felul de practici sau ritualuri, dar rezultatul a fost acelasi: pur si simplu nu suntem creati asa.

Animalele, insa, desi nu au avut astfel de pretentii, par sa fie cu un pas inaintea noastra, ba chiar cu mai multi, daca iei in considerare faptul ca unele ajung sa traiasca sute de ani, cu mult mai mult decat am spera noi si in cele mai optimiste scenarii.

Desi e greu de stiut ce varsta au vietatile din adancuri ori cele care se ascund in grote intunecoase, exista cateva creaturi care si-au intersectat drumul cu acela al oamenilor de stiinta, iar varsta le-a putut fi estimata cu mai mica sau mai mare acuratete. Insa o marja de zeci de ani e, in cazul lor, neglijabila.

Homarul George

In 2009, George a fost numit cel mai batran homar gasit vreodata. Prins in Canada, homarul de dimensiuni impresionante a fost vandut unui restaurant faimos din New York, arata Listverse.

Constienti de comoara pe care o detineau, desi n-aveau habar de varsta sa, bucatarii nu l-au gatit. A fost in schimb asezat intr-un acvariu, devenind mascota cu care copiii adorau sa se fotografieze.

Acolo l-au zarit doi clienti ai localului, care au anuntat imediat PETA, dandu-si seama ca e vorba despre un exemplar special. Varsta lui George a fost estimata la circa 140 de ani, asa ca organizatia a cerut, pe buna dreptate, ca George sa revina acasa, in Oceanul Atlantic.

In prezent nu se mai stie nimic despre George, dar optimistii cred ca-si traieste inca linistit batranetile.

Nu e singurul homar ajuns la o varsta pe care noi nici nu indraznim sa o visam; pana la George a fost Louie, un homar detinut timp de 20 de ani de un alt restaurant din New York. Butch Yamali l-a cumparat cu tot cu restaurant, dar in cele din urma a fost de acord sa-l elibereze in mare. Primise tot felul de oferte pentru Louie. Cineva ii oferise 1.000 de dolari pentru a-l gati.

Un rechin „intelept”

Te-ai intrebat vreodata cat poate trai o vertebrata? Raspunsul e inca unul disputat in comunitatea stiintifica. Cert e ca acest titlu e detinut de un rechin care isi face veacul in Groenlanda. Varsta sa nu e certa, insa e cu siguranta venerabila. Oamenii de stiinta cred ca s-a nascut in perioada 1501 – 1744, asa ca ar avea intre 274 – 517 ani. Chiar si la 274 de ani, femela e cea mai varstnica vertebrata de pe Terra.

De multa vreme, oamenii de stiinta stiu ca rechinii din aceasta parte a globului au o speranta de viata greu de egalat, insa pana la descoperirea acestei femele nu prea existau certitudini. Se stie ca acesti rechini cresc cu circa un centimetru pe an, ajung la maturitatea sexuala la 150 de ani si ajung pana la 5 metri.

Citeste mai multe despre rechinul care intriga comunitatea stiintifica.

Aligatorul Muja

Cel mai batran aligator aflat in captivitate traieste intr-o gradina zoologica din Serbia. Despre Muja se crede ca ar avea 80 de ani. A ajuns la zoo din Germania, cand era deja adult, in anul 1937.

Muja e singurul supravietuitor din gradina zoologica din timpul bombardamentelor din 1941 si 1944.

Aligatorul are o stare de sanatate buna si in prezent, chiar daca un picior i-a fost amputat in 2012.

Pana la Muja, cel mai batran aligator era Cabulitis, care a murit in 2007, intr-o gradina zoologica din Letonia, la 75 de ani.

Testoasa Jonathan

-0:03

Era de asteptat ca intr-un astfel de clasament sa se afle si o testoasa. Jonathan, nascut in 1832, deja si-a depasit speranta de viata (150 de ani) la cei 186 de ani ai sai.

Testoasa traieste pe insula Sf. Elena din sudul Oceanului Atlantic. A fost adus aici in 1882 si exista o fotografie cu el datata din 1902. In prezent locuieste, impreuna cu alte cinci testoase, in resedinta guvernatorului insulei.

Despre viata amoroasa a lui Jonathan sunt multe povesti. Una o mentioneaza pe Frederica, o testoasa daruita de consulul francez de pe insula guvernatorului, in speranta ca Jonathan o va iubi si vor aparea urmasi. Asta nu s-a intamplat, iar peste ani s-a aflat si motivul. Frederica era, de fapt, un Frederic.

Cei mai cei dintre elefanti

 

Cel mai longeviv elefant care a trait vreodata e Lin Wang, inscris si in Cartea Recordurilor. Din pacate, cel supranumit „Bunicul Lin” a murit intr-o gradina zoologica din Taiwan in februarie 2003, la varsta de 86 de ani, impresionanta pentru elefanti in general, nu doar pentru cei asiatici, asa cum e Lin. In mod normal, in libertate acestia nu depasesc 60 de ani.

Exista multe insemnari legate de viata sa. Japonezii l-au folosit pentru transport in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Apoi, a fost capturat de chinezi, in 1943. Din 1954 a ajuns la zoo, de unde nu a mai plecat niciodata.

Insa cel mai longeviv elefant in viata pare sa fie Dakshayani, din aceeasi specie. Ar avea 86 de ani, insa e greu de dovedit. Oficialii Guiness Book inca fac verificari in ceea ce-l priveste pe Dakshayani.

Un liliac fara nicio grija

41 de ani nu pare o varsta greu de egalat. Insa cand e vorba despre lilieci, chiar e o varsta venerabila. Iar cel mai batran liliac traieste inca in Siberia.

Interesant la acest mascul e ca a atins aceasta varsta in libertate. In cazul lui, varsta e certa, el purtand o bratara de pe vremea cand a fost capturat prima oara, in 1964.

Cum se explica viata sa lunga? In primul rand, hiberneaza 9 luni pe an, iar apoi nu prea are dusmani naturali. Iar zona in care traieste il favorizeaza. Liliecii din Leningrad, de exemplu, traiesc cu mult mai putin.

Albastrosul Wisdom

Albatrosii sunt renumiti pentru speranta lor mare de viata: 50 de ani. Insa Wisdom, de 67 de ani, intrece orice asteptari. Traieste in salbaticie si poarta o bratara din 1956, cand avea sase ani.

Din 2002 a fost vazuta an de an cuibarind in acelasi loc. Inca depune oua (desi nu in fiecare an) si pana acum si-a ajutat specia de 39 de ori.

Albatrosii sunt monogami, insa Wisdom a trecut peste trauma de a vedea ca partenerul nu mai vine la intalnirea anuala si l-a inlocuit in cele din urma.

 

Sursa: http://www.ziare.com/magazin/specie/inca-traiesc-si-sfideaza-legile-naturii-animale-din-specia-nemuritorul-video-1506394

COMMENTS

DISQUS: 0