Prevenţia este cel mai… ieftin tratament! Iar acest lucru este valabil şi atunci când discutăm despre zâmbetul tău! În acest sens, programările regulate pentru igienizări dentare la cabinet se dovedesc a fi de-a dreptul salvatoare pentru sănătate, dar şi pentru buget. Igienizările dentare te ajută să te bucuri pentru mult timp de o dantură frumoasă, iar în altă ordine de idei, te scutesc de tratamentele costisitoare de mai târziu. Doctorul Raluca Chivu, medic specialist implantolog şi fondatoarea clinicilor Orizont Dental Clinique, îţi dezvăluire de ce ar trebui să apelezi la această procedură de profilaxie, dar şi de câte ori pe an este ea necesară.
La cât timp trebuie să ajungi la cabinet pentru igienizarea dentară?
Beneficiile procedurii, pe larg
Departe de a fi un clişeu, igienizarea dentară chiar reprezintă secretul unui zâmbet sănătos şi frumos. Vorbim despre un tratament stomatologic cu rol preventiv, prin care se îndepărtează în mod profesional orice depunere de pe dinţii noştri şi de sub gingii.
„Oricâtă grijă am avea acasă de zâmbetul nostru, prin periaj regulat şi prin folosirea produselor dedicate îngrijirii dentare, dinţii noştri tot au nevoie de ajutorul unui specialist, care să reuşească să elimine impurităţile periculoase, precum placa bacteriană şi tartrul. Bacteriile prezente în cavitatea noastră bucală pot fi responsabile de cariile care macină structura dintelui, smalţul şi ţesuturile acestuia.”, declară doctorul Raluca Chivu.
Placa bacteriană se poate forma şi pe coroane, dar şi pe implanturile dentare, dincolo de dantura naturală, aşadar, nimeni nu este ferit de ea. Prin igienizare, specialistul reuşeşte să ajungă inclusiv în locurile greu accesibile, precum punctele de contact dintre dinţi, punţi sau obturaţii şi să cureţe eficient şi în mod profesional dantura.
„Igienizarea profesională ne ajută să eliminăm majoritatea petelor de pe dinţi şi să oferim pacientului un zâmbet mai alb, mai sănătos. Dincolo de curăţarea propriu-zisă, în timpul şedinţei putem sesiza şi anumite probleme care poate nici nu sunt vizibile cu ochiul liber. În funcţie de ceea ce detectăm, putem crea un plan de tratament convenabil, care să rezolve problemele identificate, fie că ele sunt în stadiu incipient sau avansat. Pacienţii care vin regulat la igienizări au probleme dentare mai mici, iar tratamentele în cazul lor sunt mai simple, mai scurte, mai ieftine”, completează doctorul Raluca Chivu.
De regulă, igienizările dentare se fac de două ori pe an, însă ele pot fi utile şi mai des, în cazul prevenirii reapariţiei unor infecţii. Pacienţii care suferă de afecţiuni parodontale ar trebui să beneficieze de această procedură chiar şi trei- patru ori pe an, recomandă medicul.
Cum decurge o şedinţă de igienizare dentară?
Programarea în sine va dura maximum o oră şi cuprinde trei etape importante. Nu vei simţi decât un uşor disconfort, în cazul în care depunerile de placă bacteriană şi de tartru sunt importante, însă dacă eşti conştiincios în ceea ce priveşte şedinţele, este posibil să nu simţi absolut nimic în timpul igienizării dentare.
Dr. Raluca Chivu, fondator Orizont Dental Clinique: „Igienizarea dentară completă începe cu un detartraj, o procedură neinvazivă, care prin intermediul unui instrument care vibrează îndepărtează depozitele de tartru, lăsând suprafeţele netede, curate. Ulterior, şedinţa este completată de o nouă curăţare a diferitelor pete şi coloraţii, prin intermediul unui jet fin de particule de bicarbonat de sodiu şi apă şi se încheie cu un periaj profesional, care îndepărtează cele mai fine particule rămase pe suprafaţa dinţilor.”
Programarea se va încheia cu recomandările din partea specialiştilor: succesul unei igienizări este asigurat şi de respectarea anumitor reguli de igienă dentară esenţiale – periaj de două ori pe zi, schimbarea regulată a periuţei, precum şi un plan alimentar bine pus la punct. Medicii recomandă să reduci consumul de zahăr şi de alimente procesate, să fumezi cât mai puţin sau deloc şi să te hidratezi corespunzător!
Cât de mult afectează placa bateriană şi tartrul dantura?
Placa bacteriană şi tartul nu creează doar un aspect neîngrijit, prin dinţi galbeni şi vizibil încărcaţi, ci au un cuvânt greu de spus şi atunci când vine vorba despre apariţia a tot felul de afecţiuni dentare nedorite. 80% din populaţie dezvoltă o infecţie la nivelul cavităţii bucale, tocmai din cauza unei igiene orale precare, arată studiile. Situaţia este cu adevărat gravă, iar doctorul Raluca Chivu ne explică în ce fel: „Dincolo de sensibilitate şi dureri, depunerile de pe dantură ne pot predispune la parodontoză, o boală gravă care în stadii avansate poate provoca pierderea dinţilor. Totodată, prin demineralizarea smalţului, placa bacteriană şi tartrul ne lasă vulnerabili în faţa cariilor – totul începe cu apariţia unei pete albe şi poate ajunge până la infectarea nervului.”
Să nu uităm şi de gingivită: placa acumulată la marginea gingiei irită ţesutul, cauzând inflamarea acestuia. O identifici simplu: gingiile vor fi tot mai roşii, vei sesiza umflături şi eventual sângerări, cărora li se poate asocia şi respiraţia urât mirositoare. Şi retracţia gingivală este pe lista potenţialelor pericole: ea lasă loc formării buzunarelor parodontale care favorizează acumularea unui strat şi mai gros de placă.
*Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te unui specialist!*
Detalii despre doctorul Raluca Chivu şi clinicile Orizont Dental Clinique găsiţi în mediul online:
COMMENTS