Patria Credit a înregistrat pentru anul trecut un proft net de 1,55 mil euro

Patria Credit a înregistrat pentru anul trecut un proft net de 1,55 mil euro

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro și a raportat o creștere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro.

Printre instituțiile financiare bancare locale, Patria Credit este cel mai mare finanțator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, peste 74% dintre micro creditele acordate fiind oferite cu garanție europeana, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investiții și programele EaSI și InvestEU.

Cei mai mulți clienți ai instituției continuă să fie și in 2022 din Muntenia (58,5%), principalul bazin legumicol. O creștere de +5% puncte procentuale a numărului de clienți a fost înregistrată în zona Moldovei.

Cea mai mare parte din clienți continuă să fie agricultori, 83% din total clienți, segmentele de afaceri mici și comerț înregistrând o creștere cumulată de 5%, fată de 2021, pe fondul cresțerii cererilor de finanțare din partea micilor afaceri rurale non-agro.

Valoare medie a finanțării acordate a crescut cu 1.000 de euro, la 11.817 euro, echivalent în lei, pe fondul creșterii numărului de credite de valoare mare, peste 25.000 de euro, la 32,6%, fată de 23.1% in 2021.

Totodată, fermierii și micii antreprenori au crescut valoare investițiilor realizate în 2022, investițiile fiind cea mai importantă destinație a finanțărilor oferite de Patria Credit (88,3% din total).

Creditele cu garanție europeană, cele mai căutate produse

„Sunt 7 ani de creștere constantă: a portofoliului, creștere cu două cifre chiar, a volumului de vânzări, a numărului de clienți și un profit foarte solid, de 1,55 milioane de euro în ultimul an (2022), la o calitate a portofoliului foarte bună. Toate acestea sunt rezultatul concentrării pe a fi cea mai bună opțiune pentru fermele mici, a parteneriatelor strategice cu instituțiile europene și dedicării de a contribui real la creșterea incluziunii financiare.”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit.

„Astfel, cu o direcție clară, cu fundamente solide ale business-ului și cu deschiderea de a finanța fermierii și micile afaceri care nu au acces la finanțarea bancară clasică, am reușit ca în ultimii 7 ani să ducem peste 86,8 milioane de euro in micile comunități rurale.”

Citește și: Zona din Bucureşti care explodează total. Se pregătesc investiţii uriaşe, apartamente, mall-uri şi clădiri de birouri

Citește întreaga știre pe: Revistabiz.ro

COMMENTS

DISQUS: 0