România ridică nivelul de alertă pentru Kenya la 8 din 9 din cauza protestelor violente!

România ridică nivelul de alertă pentru Kenya la 8 din 9 din cauza protestelor violente!

Ministerul Afacerilor Externe din România a emis un avertisment ferm pentru cetățenii români, recomandând evitarea călătoriilor în Kenya în această perioadă, pe fondul intensificării protestelor violente. Nivelul de alertă a fost ridicat marți la 8 din 9, ceea ce indică o situație de securitate extrem de periculoasă.

Evitați călătoriile în Kenya

„Pe fondul evoluțiilor de securitate generate de tensiunile interne din Republica Kenya, inclusiv demonstrațiile recente din Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe a decis ridicarea nivelului de alertă pentru acest stat la nivelul 8/9 – Evitați orice călătorie! Astfel, MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în acest stat să își revizuiască planurile de călătorie și să își amâne deplasările în Kenya”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Măsuri pentru românii aflați deja în Kenya

Pentru românii care se află deja în Kenya, autoritățile sfătuiesc evitarea zonelor cu proteste și urmarea strictă a instrucțiunilor autorităților locale. De asemenea, MAE monitorizează constant situația prin intermediul Ambasadei României la Nairobi și este pregătit să acorde asistență în caz de nevoie. Cei care au nevoie de asistență consulară pot apela numărul de telefon al Ambasadei României la Nairobi (+254721214073), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.

Cauzele protestelor violente

Manifestațiile din Kenya au izbucnit după ce guvernul a anunțat un proiect de buget care prevede introducerea de noi taxe, inclusiv o TVA de 16% la pâine și o taxă anuală de 2,5% impusă vehiculelor particularilor. Aceste măsuri au declanșat un val de nemulțumire în rândul populației, mii de oameni strângându-se în Nairobi și alte orașe pentru a cere retragerea proiectului.

În urma protestelor, autoritățile au anunțat că vor retrage unele dintre măsurile legislative propuse, iar președintele s-a declarat pregătit să discute cu protestatarii. Cu toate acestea, tensiunile rămân ridicate, iar situația de securitate este incertă.

Incidente violente și victime

Protestatarii au încercat inclusiv să intre în clădirea Parlamentului, iar poliția a tras mai multe focuri de armă pentru a dispersa mulțimea. Amnesty International Kenya a raportat că mai multe persoane au fost rănite în altercațiile cu forțele de ordine. Până în prezent, nouă oameni au murit și peste 300 au fost arestați, potrivit Africa News.

Recomandări pentru românii din Kenya

Cetățenii români care se află în Kenya sunt sfătuiți să:

  1. Evite zonele în care au loc proteste sau adunări mari de oameni.
  2. Urmeze cu strictețe instrucțiunile autorităților locale.
  3. Notifice de urgență Ambasada României la Nairobi despre prezența lor în Kenya.
  4. Apeleze la numărul de telefon al Ambasadei în caz de nevoie.

MAE rămâne în alertă și pregătit să ofere suport necesar cetățenilor români aflați în situații de urgență. Siguranța românilor este prioritatea numărul unu, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a-i proteja în aceste momente dificile.

COMMENTS

DISQUS: