Telescopul James Webb dezvăluie o descoperire surprinzătoare

Telescopul James Webb dezvăluie o descoperire surprinzătoare

Prin utilizarea telescopului avansat James Webb, cercetătorii au investigat Fomalhaut, o stea tânără din vecinătate care este înconjurată de propria sa centură de asteroizi, asemănătoare cu a noastră. Cu ajutorul fotografiilor detaliate, aceştia au furnizat indicii cu privire la cum ar putea arăta sistemele planetare incipiente, iar aceste imagini ar putea oferi chiar și informații importante cu privire la originea sistemului nostru solar.

András Gáspár de la Universitatea Arizona din Tucson, autorul principal al unui articol care descrie descoperirile, a caracterizat Fomalhaut ca fiind un exemplu tipic al discurilor de resturi găsite în galaxia noastră, deoarece are componente similare cu cele din sistemul nostru planetar.

Prin analiza acestor modele în inele, putem încerca să reconstituim cum ar arăta un sistem planetar prin intermediul unor presupuneri bazate pe evidenţe vizuale. Totuşi, cercetătorii au descoperit că aceste inele sunt mult mai complexe decât se credea iniţial. În jurul stelei Fomalhaut există trei centuri de asteroizi interconectate, întinse pe o distanţă de 14 miliarde de mile. Aceasta înseamnă că cea mai îndepărtată centură este la o distanţă dublă faţă de centura Kuiper din sistemul nostru solar, conform informaţiilor prezentate de Independent.

Această descoperire sugerează că în universul nostru există multe alte sisteme solare complexe și fascinante, așteptând să fie descoperite și studiate. Telescopul James Webb, cu tehnologia sa de ultimă generație, va continua să ne ofere o privire mai profundă și mai detaliată a universului nostru, ajutându-ne să ne înțelegem mai bine locul în cosmos.

Deşi telescopul Hubble şi alte instrumente de observare au furnizat imagini clare ale centurii îndepărtate din jurul stelei Fomalhaut, oamenii de ştiinţă au avut probleme în a înţelege structura acesteia.

Însă, o nouă descoperire a telescopului James Webb a dezvăluit detalii surprinzătoare ale acestei centuri, care ar putea arunca lumină asupra modului în care se formează sistemele planetare.

Utilizând imagini în infraroşu, echipa de cercetători a reuşit să vadă centurile într-un mod complet nou. Ceea ce este remarcabil la această descoperire este că telescopul James Webb poate detecta și strălucirea termică a prafului din regiunile interioare ale centurilor. „Acolo unde Webb excelează cu adevărat este faptul că suntem capabili să rezolvăm fizic strălucirea termică a prafului din acele regiuni interioare. Astfel, se pot vedea centuri interioare pe care nu le-am putut vedea niciodată înainte”, a explicat Schuyler Wolff, un membru al echipei de la Universitatea din Arizona.

Citește și: Secretarul Trezoreriei avertizează că America se apropie de faliment

COMMENTS

DISQUS: 0