Vladimir Putin și ambiția de a construi o „arhitectură de securitate” în Asia după vizitele din Coreea de Nord și Vietnam

Vladimir Putin și ambiția de a construi o „arhitectură de securitate” în Asia după vizitele din Coreea de Nord și Vietnam

Putin, în căutare de noi aliați în Asia

Vladimir Putin a declarat recent că dorește să construiască o „arhitectură de securitate de încredere” în regiunea Asia-Pacific. Acesta a făcut declarația în timpul vizitei sale de stat în Vietnam, a doua destinație din turneul său asiatic, după vizita din Coreea de Nord. Această mișcare este văzută ca o provocare directă la adresa Occidentului.

Vizită în Vietnam și semnarea de noi acorduri

La o zi după ce a semnat un acord de apărare reciprocă cu Coreea de Nord, Putin a fost întâmpinat cu 21 de salve de tunuri în cadrul unei ceremonii militare în Vietnam. El a fost îmbrățișat de liderii comuniști vietnamezi și lăudat pentru contribuția sa la „pace, stabilitate și dezvoltare” în lume.

Rusia și Vietnamul au semnat mai multe acorduri, inclusiv în domeniul energiei, subliniind astfel pivotarea Moscovei către Asia după sancțiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina. „Ne-am angajat ferm să aprofundăm parteneriatul strategic cuprinzător cu Vietnamul, care rămâne printre prioritățile politicii externe a Rusiei”, a declarat Putin.

Critici din partea Occidentului

Vizita lui Putin în Vietnam a atras critici din partea Statelor Unite și a aliaților săi, care îl consideră pe liderul rus un paria și susțin că nu ar trebui să i se ofere o platformă pentru a-și apăra războiul din Ucraina. Washingtonul și Uniunea Europeană au subliniat că Moscova nu respectă dreptul internațional, lucru demonstrat de invazia Ucrainei.

Acuzații la adresa NATO

În cadrul unei conferințe de presă la încheierea călătoriei sale, Putin a acuzat NATO că a creat o amenințare la adresa securității Rusiei în Asia. Cele 11 acorduri semnate la Hanoi nu au fost la același nivel cu pactul de apărare reciprocă din Coreea de Nord, dar primirea călduroasă a lui Putin în Vietnam a fost văzută ca un succes în relațiile publice pentru liderul rus.

Recepție diplomatică de înalt nivel

Ceremonia militară organizată pentru a-l întâmpina pe Putin în Vietnam a fost de o amploare similară cu cele rezervate președintelui american Joe Biden și președintelui chinez Xi Jinping în vizitele lor anterioare. Putin a semnat 11 acorduri și memorandumuri de înțelegere, inclusiv în domenii precum petrolul și gazele, știința nucleară și educația.

Reacții internaționale

Găzduirea lui Putin de către Vietnam a fost criticată de UE și SUA. Cu toate acestea, Departamentul de Stat al SUA a declarat că un diplomat american de rang înalt va vizita Vietnamul pentru a sublinia angajamentul Washingtonului de a lucra cu Hanoi pentru a asigura o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă. Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a menționat că parteneriatul îmbunătățit al SUA cu Vietnamul nu necesită ca Vietnamul să rupă legăturile cu Rusia sau China.

Concluzie

Turneul asiatic al lui Vladimir Putin evidențiază eforturile sale de a consolida relațiile cu țările din regiune, în contextul izolării internaționale impuse de Occident. Vizita sa în Vietnam și semnarea unor noi acorduri subliniază pivotarea strategică a Moscovei către Asia și dorința de a construi o arhitectură de securitate în regiune. Cu toate că acest demers a atras critici, el marchează un pas important în eforturile Rusiei de a-și menține influența globală.

COMMENTS

DISQUS: