10 rețete tradiționale de Crăciun care nu îngrașă

10 rețete tradiționale de Crăciun care nu îngrașă

Sărmăluțe în stil Toman, vin fiert și bomboane de ciocolată, delicii de Sărbători!

Mesele de Crăciun sunt prilej de bucurie în familie sau alături de cei dragi, dar ce te faci când după Sărbători, după ce ai preparat fel de fel de bunătăți constați că acul cântarului o ia razna? Specialiștii Toman propun un meniu ușor, slab caloric, dar care păstrează felurile de mâncare din bucătăria românească, cu ingrediente sănătoase și naturale, care nu pun în pericol silueta. Așadar, dacă vrei să urmezi în continuare o cură de slăbire sau să intri chiar acum la dietă, nutriționiștii Toman îți sar în ajutor cu 10 rețete cu care te vei simți perfect, fără să resimți vreun moment senzația de foame.

Spre deosebire de alte cure de slăbire, dieta Toman îți oferă un confort din punct de vedere culinar, tocmai datorită paletei variate de feluri de mâncare pe care le poți savura fără griji suplimentare. În plus, după mesele astfel pregătite nu te vei simți greu, nervos sau obosit, ci plin de energie și te vei ridica de la masă, gata de petrecere. Aperitivele conțin tartine cu ton, macarons cu legume și cremă de brânză, iar la felul principal avem carne slabă de curcan, pește alb, salate, supă și nelipsitele sărmăluțe, care le vor înlocui cu succes pe cele traditionale. Avem in meniu si desert, care conține brownie de ciocolată cu înghețată, vin fiert și turtă dulce.

Iată care sunt propunerile bucătarilor pentru Crăciun:

 

Asortiment de salate cu grisine din făină integrală

 

Ingrediente:

Grisine: 300 g făină de secară, 2 ouă, 1 linguriță de tărâțe de psyllium, 1 linguriță de făină de semințe de in, sare, piper, praf de copt.

Crema de brânză cu ruccola: 500 g brânză de vaci slabă, 2 linguri de iaurt cu 0,1 grăsime, sare, nucșoară,  o mâna de ruccola.

Zacuscă: 1 ceapă mărunțită, usturoi pisat,6 roșii mici tăiate cubulețe, 4 ardei gras tăiati cubulețe,un morcov dat pe răzătoare, sare, piper și zeama de la o lămâie.

Crema de vinete: 2 vinete, 2 linguri muștar, 4 linguri maioneză light, pătrunjel proaspăt, 1 ceapă roșie mărunțită, sare, piper ,1 lingură cu ulei de măsline, zeama de la o lămâie

Mod de preparare:

Amestecăm ingredientele pentru aluat și lăsăm la dospit timp de 30 de minute.

Modelam in palme grisinele și le așezăm în tavă pe foaie de copt.

Le introducem la cuptor la 140 grade C până se rumenesc și devin ușor crocante.

Până se fac grisinele putem pregăti cele trei creme:

Crema de brânză cu ruccola:

Brânza de vacă se amestecă cu iaurt, sare, nucșoară, adăugăm și ruccola mărunțită, dupa care o punem la frigider.

Zacusca: Asezonăm legumele (morcov, ceapă, ardei) curățate și tăiate în prealabil, dupa care adăugăm, roșiile si zeama de la o lămaie.

Mixăm pentru o textura mai cremoasa și punem la frigider.

Crema de vinete: Călim vinetele tăiate cuburi și ceapă roșie, după care le mixăm. Adăugăm muștarul, maioneza

light, pătrunjelul și zeama de la o lămâie. Asezonăm cu sare și punem la răcit.

Putem servi grisinele calde cu cremele scoase din frigider.

*Se poate mânca din etapă a treia a dietei Toman

O porție conține:

Calorii: 423 Kcal

Proteine: 30 g

Grăsime: 10,5 g

Carbohidrați: 59 g

Fibre: 7,5 g

 

 

Macarons de legume cu crema de brânză

 

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 60 min

Ingrediente:

  • 1 linguriță de drojdie uscată
  • 200 g făină de secară
  • 1 morcov, 1 țelină, 1 ceapă verde, puțină conopidă fiartă și făcută piure
  • 4 ouă
  • 200 ml iaurt slab
  • 200 ml lapte de orez
  • 1 linguriță tărâțe de ovăz

Pentru umplutură:

  • 400 g brânză de vaci slaba
  • 100 ml iaurt de 0,1 grăsime
  • 1 linguriță  rozmarin, 1 linguriță  busuioc, 1 linguriță salvie  proaspătă, sare, piper

Amestecăm ingredientele pentru aluat și lăsăm la dospit.

Într-un mixer amestecăm brânza de vaci cu iaurt, sare și condimentele verzi până vom avea o textura cremoasa.

Întindem aluatul pe masă de lucru, decupăm cu un pahar sau o formă și presăram cu semințe. Le așezăm în tava, in care am pus în prealabil hârtie de copt si le introducem la cuptor.

Se coc la 140 grade C până se rumenesc bine și devin aurii.

După ce se răcesc, se lipesc cele 2 bucăți de macarons cu crema rece.

*Se poate consuma din etepa a treia a dietei Toman.

O porție conține:

Calorii: 455 Kcal

Proteine: 30 g

Grăsime: 14,5 g

Carbohidrați: 52 g

Fibre: 5 g

 

 

Tartine cu ton și legume

 

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 15 min

Ingrediente:

  • 4 conserve mici de ton în suc propriu
  • 1 ceapă roșie
  • 1 castravete mai micuț
  • 1 lingură de muștar
  • cimbru , rozmarin
  • 1 ardei gras tăiat cubulețe
  • 4 linguri de capere
  • zeama de la o lămâie
  • sare, piper alb
  • 4 porții de pâine Toman Diet

Mod de preparare:

Sfărâmăm tonul cu furculița, dupa care adăugăm ceapa, ardeiul gras, castravetele și muștarul. Condimentam și amestecăm bine.

Întindem crema pe feliile de pâine Toman și presăram cu cubulețe de legume și capere.

*Se poate consuma din etapa a două a dietei Toman.

O porție conține:

Calorii: 246 Kcal

Proteine: 21 g

Grăsime: 21 g

Carbohidrați: 4 g

Fibre: 7 g

 

Piept de curcan cu portocale

Ingrediente:

  • 200 g piept de curcan
  • 1 portocală
  • cuișoare, nucșoară
  • 1 lingură cu ulei de măsline
  • sare, piper

Mod de preparare:

Feliile de carne le asezonăm cu sare, piper și ulei de măsline. Așezăm într-un vas de iena. Portocala o tăiem în două, o jumătate o tăiem cubulețe și punem peste carne, iar jumătatea cealaltă o vom stoarce. Stropim carnea cu sucul de la portocală și asezonăm cu nucșoară și cuișoare. Acoperim cu o folie de aluminiu și punem la cuptor pentru 40 minute, până se va rumeni frumos.

Se poate servi cu piure de cartofi Toman Diet și salată verde.

*Se poate consumă de la etapă a doua a dietei Toman.

 

Păstrăv la cuptor pe pat de salată

 

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 70 minute

Ingrediente:

  • 4 păstrăvi, fiecare între 300-400 g
  • zeama de la o lămâie
  • sare, piper
  • 200 g salată verde

Pentru dressing:

  • coaja de la o lămâie tăiată fâșii
  • rozmarin
  • usturoi pisat
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • 1 legătură de parunjel proaspăt
  • 1 ardei

Mod de preparare:

Curățăm peștele și îl crestăm pe ambele părți. Asezonăm cu sare și piper și stropim cu zeamă de lămâie.

Ungem preparatul cu ulei și lăsăm la cuptor până se va rumeni.

Coaja de la lămâie  o amestecăm cu usturoiul și uleiul de măsline iar apoi  asezonăm cu sare și piper.

Scoatem peștele, il ungem cu dressing și dăm înapoi la cuptor.

Se serveste cu salată verde sau legume proaspete.

*Se poate consuma din prima etapă  a dietei Toman (preparat la aburi, fără ulei și lămâie, doar cu sare și piper) și etapa 2-3-4.

O porție conține:

Calorii: 375 Kcal

Proteine: 64 g

Grăsime: 3 g

Carbohidrați: 2 g

Fibre: 1 g

 

Supă de legume cu carne de curcan și tarhon

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 40 minute

Ingrediente:

  • 400 g piept de curcan tăiat cubulețe
  • 3 morcovi tăiați cubulețe
  • 1 gulie mică tăiată cubulețe
  • 1 țelină tăiată cubulețe
  • 200 g mazăre verde
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 lingură cu ulei de măsline
  • sare, piper alb
  • tarhon

Mod de preparare:

Incalzim uleiul și rumenim cubulețele de carne într-o oală.  Adăugăm legumele tăiate cubulețe și pătrunjelul, asezonăm cu sare și piper și le lăsăm să fiarbă.

*Se poate consuma din etapa a treia a dietei Toman.

O porție conține:

Calorii: 180Kcal

Proteine: 28 g

Grăsime: 3 g

Carbohidrați: 9 g

Fibre: 4 g

 

Sarmale cu hrișcă

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 60 min

Ingrediente:

  • 600 g piept de curcan
  • 1 ceapă roșie mărunțită
  • 1 roșie tăiată cubulețe
  • 1 varză mică
  • 1 ardei gras mărunțit
  • 600 g varză acră
  • 1 lingură cu ulei de măsline
  • 2 ouă
  • 150 g hrișcă fiartă
  • sare, piper, chimen, boia

Mod de preparare:

Calim ceapa cu ardeiul și adăugăm roșiile.

Asezonăm cu sare,boia și chimen. Adăugăm varza acră, mărunțită și punem 300 ml de apă.

Într-o oală amestecăm carnea tocată cu hrișcă fiartă, asezonăm cu sare, piper și boia și adăugăm și ouălele, dupa care amestecăm bine compoziția.

Frunzele de varză le dăm într-un clocot. Luăm compoziția și punem pe o frunză de varză  și rulăm cu marginile în interior.

Așezăm sarmalele peste varza călită anterior și lăsăm la fiert la foc mic timp de o ora.

Acestea se pot servi cu un iaurt slab.

*Se poate consumă din etapă a treia a dietei Toman.

O porție conține:

Calorii: 293 Kcal

Proteine: 45 g

Grăsime: 7 g

Carbohidrați: 10 g

Fibre: 11 g

 

Brownie de ciocolată cu înghețată

Pentru 4 persoane

Timp de pregătire: 60 min

Ingrediente:

  • 400 g făină de secară
  • un vârf de cuțit de ștevie
  • 250 g ciocolată topită Toman (ciocolata cu cereale)
  • 120 g praf de cacao
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 5 ouă
  • 250 ml iaurt de 0,1 grăsime
  • 2 linguri fulgi de ovăz
  • scorțișoară, nucșoară
  • 1 linguriță praf de copt
  • 4 cupe de înghețată fără zahăr

Mod de preparare:

Amestecăm ouălele cu iaurtul și ciocolata topită. Adăugăm praful de cacao, praful de copt și făina. Punem într-o formă de copt și  le punem în cuptor la 140 grade C timp de 30 de minute.

Vom felia după ce se răcește.

Servim cu înghețată fără zahăr

*Se poate consuma de la etapa a doua a dietei Toman.

O porție conține:

Calorii: 533 Kcal

Proteine: 22 g

Grăsime: 14 g

Carbohidrați: 80 g

Fibre: 17 g

 

Vin fiert cu bomboane de ciocolată

Ingrediente pentru vin:

  • 200 ml vin roșu sec
  • anason
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 portocală

Mod de pregătire:

Punem la fiert vinul cu toate mirodeniile și adăugăm sucul de la o jumătate de portocală.

Putem orna cu felii de portocale.

Ingrediente pentru bomboanele de ciocolată:

  • 1 pliculeț desert de ciocolată Toman
  • 100 g fulgi de ovăz
  • 100 g fibre Toman sau tărâțe de psyllium

Mod de preparare:

Pregătim desertul de ciocolată Toman Diet la care adăugăm fulgii de ovăz și tărâțele de psyllium. Vom forma bomboane și punem o cireașă în mijloc. Vom pune la cuptor timp de 30 de minute.

Se poate servi cu ceai sau cafea.

 

Turtă dulce

Ingrediente:

  • 1 pliculeț terci de ovăz cu mere și scorțișoară Toman
  • 1 pliculeț miere de la clătitele cu miere Toman
  • 300 g făină de secară
  • 100 g fibre Toman sau tărâțe de Psyllium
  • 120 g unt de cocos
  • 120 g eritrit (îndulcitor)
  • 120 g fulgi de ovăz dacă este necesar
  • 1 lingură amestec de condimente pentru turtă dulce (anason, cuișoare, scorțișoară)
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

Amestecăm conținutul plicului de terci de ovăz și scorțișoară cu făină de secară și fibre Toman sau tărâțe de psyllium. Adăugăm eritritul, mierea, amestecul de condimente și frământăm bine cu mâna. Lăsăm aluatul măcar o ora la frigider.

Se scoate aluatul din frigider și se lasă un pic să se încălzească. Întindem aluatul pe un blat de lucru și decupăm cu o formă. Le punem pe o foaie de copt în tavă și le coacem la 140 grade C timp de 20 min.

Decorăm cu glazură după preferințe.

*Se poate consumă de la etapa a patra a dietei Toman.

 

COMMENTS

DISQUS: 0