Învață să te iubești! Psihologul Diana Pîrje îți arată cum

 Învață să te iubești! Psihologul Diana Pîrje îți arată cum

În iureșul nostru cotidian, iubirea de sine este, astăzi, un subiect constant, pretutindeni, pe buzele tuturor, și aceasta nu pentru că ar fi o mondenitate, ci din motive foarte întemeiate și realiste.

Când îi auzim pe alții vorbind despre iubire, cât de des ne gândim, de fapt – noi, femeile, mai ales – la relația noastră principală, aceea cu noi însene – adică aceea care se află în centrul tuturor celorlalte?

Dragă femeie, de oriunde te-ai afla, acordă-ți o pauză și reflectă la modul în care simți despre tine… Te iubești pe tine însăți? Știi ce înseamnă asta? Și nu, nu doar în acele zile din an în care ni se transmite să ne simțim iubite și răsfățate, nu doar de Ziua Îndrăgostiților, de Sfântul Valentin, de Dragobete, ori de Ziua Fericirii, 20 martie, ziua echinocțiului de primăvară. Învață să te iubești, respectă-te și fă o sărbătoare din aceasta în fiecare zi a anului!

Specialiștii consideră că, pentru a învăța cum să te iubești, mai întâi trebuie să îți descoperi și să îți accepți valoarea personală.

Pentru psihologul clinician Diana Pîrje, autoarea cărţii “Aripi de Feminitate” și trainer pentru femei „Nimic nu este mai frumos și mai înălțător decât sufletul femeii care vrea să se desăvârșească!”

Specialistul mărturisește că încă din perioada adolescenței, de la 17 ani și-a dorit enorm să devină psiholog și să lucreze cu femeile.

Și pentru că cel mai bun profesor este experiența personală, uneori trebuie doar să asculți exemplele celor care sunt asemenea ție și aproape de tine: femei adevărate cu povești reale și voci reale, pentru a vorbi în oglindă în momentele în care ai cea mai mare nevoie. Iar Diana Pirje este exact un astfel de model și trainer, care scrie cu multă plăcere, ori de câte ori are ocazia, despre iubirea de sine, sperând să ajute din ce în ce mai multe persoane să își găsească iubirea interioară.

NIMENI NU TE IUBEȘTE MAI MULT DECÂT TU ÎNSĂȚI

Diana Pîrje, psihologul clinician, autoarea cărţii “Aripi de Feminitate” și trainer pentru femei „Când m-am iubit cu adevarat, am înțeles cu adevărat ce e viața…”

În era modelelor și stereotipurilor impuse de rețelele de socializare și a filmelor soap-opera, multe tinere, în loc să conștientiezeze valoarea proprie, să se perfecționeze, așadar, să se iubească pe sine, sunt în așteptarea unei iubiri salvatoare. Nimic mai fals, învață psihologul Diana Pirje care oferă exemplul personal: la început, nici ea nu s-a iubit cu adevărat. Ba chiar mai mult, visa să găsească acea persoană care să o iubească atât de mult, încât „să mă scape, cumva, de neiubirea pe care mi-o purtam”.

Absența iubirii de sine are consecințe asupra întregii noastre ființe, manifestându-se la nivel fizic, prin dezechilibre emoționale, diverse afecțiuni, neliniște, insatisfacții. Cea mai mare greșeală este să crezi că cineva îți va oferi iubirea în dar și chiar să îți faci iluzii că așa se va întâmpla.

Incapacitatea de a iubi pe cineva și, implicit, de a te iubi pe tine, are rădăcini în mediul în care ne-am născut și ne-am dezvoltat. În familie, modelele asupra cărora am deschis ochii ne influențează evoluția personală. Astfel, pe principiul imitării unui anumit comportament de către cei apropiați, dacă în familie „ai văzut mai des sacrificiul, suferința si renunțarea la sine” și mai puțin „prețuirea, iubirea și împlinirea”, atunci înseamnă că de acolo „ai moștenit acest model disfuncțional”, explică psihologul Diana Pirje, atrăgând atenția: „Cat te iubesti, atata iubire vei primi.”

Pe lângă familie, comunitatea, societatea în care te formezi ca individ își impune, la rându-i, amprenta asupra evoluției tale, prin tipare comportamentale care îți influențează, pozitiv sau negativ, nivelul stimei de sine și al valorizării personale.

În România, înainte de1989, principiile societății comuniste, explică psihologul Diana Pirje, nu aveau în vedere plasarea în prim-planul atenției sale a „individului și a nevoilor sale”, ci se bazau pe o gândire având drept model comportamentul colectiv: „Faci pentru că așa trebuie, pentru că așa face toată lumea. Nu puteai să te ridici și să ripostezi.” Consecința a fost moștenirea unor tipare disfuncționale care, dacă le perpetuăm, ne aduc doar insatisfacții.

Dar această realitate nu trebuie să te demoralizeze, ne învață trainerul pentru femei Diana Pirje are o veste bună: „Indiferent de ce ai primit, si indiferent de cat NU te-ai iubi, acest lucru se poate schimba.”

Recurgând din nou la experiența personală, autoarea cărții „Aripi de feminitate” evocă o perioadă din viața sa în care comparația cei din jur, cu alte tinere, precum și lipsa iubirii de sine au reprezentat factori involutivi, dar, mărturisește specialistul, care, totodată, au învățat-o lecții importante. Atunci când ne caracterizăm prin gânduri și expresii depreciative, de felul nu pot, nu sunt bună, nu voi reuși, nu merit, înseamnă că nu ne prețuim, devenim delăsătoare și construim gânduri negative: „asteptam mereu pe cineva care sa ma salveze si sa-mi puna pe masa multa iubire de sine si pretuire.”

 

„BĂRBATUL TE PREȚUIEȘTE ATÂT CÂT O FACI ȘI TU. DEGEABA VREI MULTE CADOURI, IUBIRE ȘI DRAGOSTE NEMĂRGINITĂ, DACĂ TU NU ȚI LE OFERI…”

Cu alte cuvinte, dacă tu te urăști, nu poți atrage iubirea altcuiva. Singura persoană de care depinde alegerea ta de a (te) iubi ești chiar tu însăți.

Ceea ce oferim în jurul nostru, aceea și primim, indiferent că se numește iubire de sine sau pur și simplu iubire. Diana Pirje ne învață că acest proces, deși anevoios, începe, la fel, cu fiecare dintre noi. După atâta timp de ne-iubire, a sosit vremea să ne iubim, ceea ce înseamnă un nou proces. Acesta presupune să învățăm să cultivăm iubirea si stima de sine, să ne prețuim si să ne iubim, fără să ne mai comparăm cu altcineva; să renunțăm la gândurile, la convingerile negative și limitative, fără finalitate.

SINGURA PERSOANĂ CU CARE TREBUIE SĂ FII ÎN COMPETIȚIE EȘTI CHIAR TU.

Doar atunci când ajungem să ne comparăm doar cu noi, atunci când ajungem să ne evaluăm rezultatele doar în raport cu noi, doar atunci, spune psihologul Diana Pirje, vom obține succes, ne vom simți împlinite, fericite și iubite. Mai mult decât atât, etichetările și evaluările pe care celorlalți le pun sau le fac asupra noastră reprezintă, de fapt, perspectiva lor asupra lor înșiși și nu asupra noastră. „Doar tu poți crea magie în viața ta!”, explică trainerul, atrăgând atenția asupra unui proces esențial, recunoscut de către toți psihologii: „Suntem oglinzi unii pentru ceilalți și ceea ce spunem despre alții, spunem, de fapt, despre noi înșine. […] Nu vedem în alții decât ceea ce suntem noi!”

În opinia sa, lipsa de iubire de sine este adevărata boală emoțională de care suferim. Iar această maladie se manifestă așa cum nici nu bănuim, în acțiunile dure pe care le efectuîm la adresa noastră aparent insesizabile, dar cu repercusiuni inimaginabile. De pildă, în goana noastră de a fi ca ceilalți și a le răspunde așteptărilor, pentru a fi acceptați și iubiți, crezând că acestea reprezintă etalonul de perfecțiune, la oricare greșeală, oricât de inofensivă, devenim cei mai aspri, cei mai duri critici și judecători ai noștri, în loc să ne evaluăm cu mult mai multă îngăduință. În plus, dacă nu contientizăm și nu căutăm soluții pentru a ne schimba, tiparul comportamentului matern asupra noastră ne va influența propriul comportament și nivelul stimei de sine întreaga viață.

Iar după ce identificăm originea comportamentului nostru disfuncțional, trebuie să adoptăm o atitudine de iertare și de detașare, pentru a reuși să ne schimbăm, să evoluăm și să atingem împlinrea, succesul și iubirea. În niciun caz nu trebuie să îi judecăm ori să îi condamnăm pe cei care ne-au indus asemenea tipare în familie sau societate. „ Iartă, și, cu blândețe, compasiune și, înțelegere, mergi mai departe, alegând să îți faci viața așa cum simți”, ne îndeamnă specialistul Diana Pirje.

 

SENTIMENTUL VINEI REPREZINTĂ CEA MAI JOASĂ VIBRAȚIE ENERGETICĂ ȘI POATE FI FATALĂ

Atunci când greșim, iar ceilalți ne acuză, făcându-ne răspunzători si atribuindu-ne diverse vini, mulți dintre noi adoptăm o atitudine de judecător drastic, ceea ce contribuie la scăderea totală a stimei noastre de sine. La fel s-a întâmplat și cu Diana Pirje care, exprimentând culpabilitatea personală, și-a dat seama că aceasta era, de fapt, un comportament disfuncțional la care, în cele din urmă, și prin prisma profesiei de psiholog, a învățat să renunțe. La fel ne sugerează și nouă să procedăm în cazuri similare, pentru a ne recâștiga stima de sine. Judecata și eventuala pedeapsă pe care ne-o autoimpunem trebuie să fie înlocuite de înțelegere și de recunoașterea faptului că nimeni nu este perfect, ci perfectibil. Așadar, trebuie să ne îmbunătățim, să lucrăm permanent cu noi în sens constructiv, să învățăm din greșeli pentru a nu le mai repeta.

 

ÎN VIAȚĂ PRIMIM ATÂT CÂT CREDEM CĂ MERITĂM

Atunci când nu ne cunoaștem valoarea, iar stima noastră de sine este la cote de avarie, nu vom reuși să ne bucurăm de succes și nu vom primi iubirea pe care ne-o dorim. Psihologul extinde această concluzie și asupra relațiilor interumane și afective, subliniind continuu că depinde mereu de noi înșine să alegem ceea ce credem că merităm și cât considerăm că merităm. Așadar este necesar să ne reeducăm: „Dacă nu te ridici și nu ceri ceea ce îți doresti și ceea ce crezi că ți se cuvine, vei primi doar resturile de la masa festivă.”

Iată de ce specialistul Diana Pirje ne propune câteva exerciții esențiale pentru a învăța să ne descoperim și să ne iubim pe noi însene:

1) Mai întâi, trebuie să ne comportăm frumos cu noi însene;

2) Apoi, să ne oferim cadouri și atenții;

3) Să căutăm să ne vorbim frumos și să învățăm să ne apreciem;

4) Și, mai ales, să învățăm să ne prețuim.

 

Mai multe detalii despre Diana Pirje și despre serviciile sale găsiți pe www.dianapirje.ro .

 

Diana Pîrje vă invită să vă descoperiţi încrederea în propria persoană, în cadrul unui curs individual, dedicat dezvoltării personale: https://www.dianapirje.ro/product/curs-individual-intensiv-increderea-in-sine/ . De asemenea, învăţaţi ce este iubirea de sine, prin urmarea unui curs întins pe lună, cu ajutorul căruia veţi afla ce înseamnă, cu adevărat, fericirea: https://www.dianapirje.ro/product/curs-iubire-de-sine/

COMMENTS

DISQUS: 0