Mircea Geoană Propune Crearea unui Oficiu Comun pentru Securitatea Economică a României

Mircea Geoană Propune Crearea unui Oficiu Comun pentru Securitatea Economică a României

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a pus în discuție necesitatea unei abordări integrate în gestionarea securității economice a României, subliniind importanța colaborării strânse între Președinție și Guvern. În cadrul conferinței „Agri Trade Summit 2024”, Geoană a evidențiat importanța securității alimentare, energetice și cibernetice, propunând înființarea unui oficiu de securitate economică.

Un Oficiu Comun pentru O Securitate Economică Integrată

Mircea Geoană a arătat că, pentru o abordare eficientă și coerentă a securității economice, este necesară o colaborare îmbunătățită între principalele instituții ale statului. „Toate ţările din Europa și din NATO au găsit o formula instituţională pentru a adresa coerent problema securităţii economice. Din experienţa mea instituţională în România, cred că securitatea alimentară, securitatea energetică, securitatea cibernetică, securitatea lanţurilor de aprovizionare, accesul la tehnologii și la rezerve strategice, ar trebui gestionate de o manieră coerentă la nivelul unui oficiu comun între preşedinţie și guvern”, a declarat Geoană.

Viziunea pentru o Agroindustrie Sustenabilă

Geoană a îndemnat la o schimbare de perspectivă în privința abordării agriculturii, accentuând necesitatea de a ne îndrepta către conceptul de agroindustrie. „În România ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură și să începem să vorbim despre agroindustrie”, a afirmat el, subliniind rolul agroindustriei în procesul de renaștere industrială a României și în consolidarea suveranității în domeniul agroalimentar și energetic.

Implicațiile Integrării Europene a Ucrainei și Republicii Moldova

Secretarul General Adjunct al NATO a atras atenția asupra provocărilor și oportunităților generate de integrarea europeană a Ucrainei și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Geoană a subliniat că „integrarea europeană a Ucrainei va crea bulversare în domeniul agriculturii”, iar România trebuie să fie pregătită pentru a-și proteja interesele agroindustriale. De asemenea, el a menționat că apropierea Republicii Moldova de UE este benefică pentru ambele țări, oferind posibilitatea unui spațiu agroindustrial comun.

Concluzii

Propunerea lui Mircea Geoană de a crea un oficiu comun pentru securitatea economică între Președinție și Guvern marchează o recunoaștere a importanței gestionării integrate a provocărilor economice și de securitate cu care se confruntă România. Inițiativa sa subliniază nevoia de colaborare între diferitele niveluri ale guvernării și pune bazele pentru o abordare mai strategică și sustenabilă a securității economice în contextul actual complex.

COMMENTS

DISQUS: 0