Bancnota care a marcat Eclipsa totală de Soare din 11 august 1999, precum și intrarea într-un nou mileniu, te poate îmbogăți. Cine o mai are acasă poate câștiga bani frumoși din vânzarea ei.
„Vând două bancnote de 2.000 de lei, ediția eclipsa de soare august 1999. Sunt în stare excelentă, nefolosite. Predare personală în Arad. Trimit în țară prin poștă sau curier, doar cu plata în avans în cont bancar. Nu sunt interesat de schimburi”, se arată într-un anunț postat pe OLX, relatează gandul.ro
Prețul este ușor negociabil, spune vânzătorul. El cere pentru o singură bucată 1.250 de lei.
Prima bancnotă din polimer din Europa
Banca Naţională a României a marcat evenimentul astronomic reprezentat de Eclipsa totală de Soare – 11 august 1999 precum şi intrarea într-un nou mileniu prin emiterea unei bancnote din polimer, prima din Europa şi din emisfera nordică. O serie specială a acesteia (001A), limitată la un milion de exemplare, a fost pusă în circulaţie în pliante de prezentare, arată Banca Națională a României.
Punerea în circulaţie a efectelor numismatice, la data de 2 august 1999, a fost realizată prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Tot în 1999, BNR a emis o monedă de circulaţie, cu valoarea nominală de 500 de lei pentru marcarea evenimentului astronomic al anului, Eclipsa totală de Soare din 1999.
Cea mai spectaculoasă Eclipsă vizibilă din România
La 11 august 1999, a avut loc o eclipsă totală de soare, ultima din secolul al XX-lea şi al mileniului al doilea. A fost considerată cea mai spectaculoasă eclipsă totală de soare, vizibilă din România,
Astfel, din 10 august 1999, zona de umbră a eclipsei totale de soare din 11 august 1999 a traversat emisfera estică, iar umbra lunii, a fost vizibilă mai întâi în Oceanul Atlantic, a traversat sudul Angliei, Europa Centrală, Orientul Mijlociu şi India, unde s-a pierdut în Golful Bengal, odată cu apusul soarelui.Cronologic, eclipsa a început în Oceanul Atlantic, la ora 9:30:57 (GMT), la 11 august 1999 şi a putut fi observată pe coasta de sud-vest a Angliei, la ora 10:11 (GMT).
Momentul de apogeu, observat la Ocnele Mari
La 10:35, a fost vizibilă de la 20 de km de Munchen, a trecut apoi pe lângă Viena, a parcurs Ungaria şi apoi a ajuns în România, pe care a traversat-o pe direcţia Timişoara-Petroşani-Râmnicu Vâlcea-Bucureşti-Mangalia. După ce a traversat Marea Neagră şi zone mai puţin populate din Turcia, Iran, Pakistan, India, fenomenul a fost observat, în final, în Golful Bengal, la ora 12:36 (GMT).
România a fost punctul de maximă vizibilitate a eclipsei în Europa, iar Bucureştiul a fost singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate. Eclipsa a avut o durată maximă atunci când axa umbrei lunii s-a apropiat cel mai mult de centrul pământului, la ora 11:03:04 (GMT), moment de apogeu care a putut fi observat în România, la Ocnele Mari, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea, unde fenomenul a avut cea mai lungă durată – 2 minute şi 23 secunde (ora 11:07,GMT; ora 14:00, ora României). Bucureştiul s-a aflat în zona de maximum la ora 11:07 (GMT) – ora 14:07 (ora locală). La ora 11:13 (GMT), eclipsa a atins litoralul şi a părăsit România.
Sursa: Adevarul.ro
COMMENTS