Ce sădești, aia culegi! Dacă vrem să avem parte de tot ce e mai bun în viață, trebuie să sădim cu sufletul. Dacă ne cultivăm obiceiuri bazate pe credință și moralitate, la fel vor fi și roadele pe care o să le culegem. Caracterul dăinuie, rezistă, trece testul vieții…Cât de importantă este educația? Stai o clipă și încearcă să vezi lucrurile astfel: cine ești tu? Tu ești adevărul din cap până-n picioare. Recunoaște mai întâi că ești creația lui Dumnezeu, lucru care îți garantează desăvârșirea. Pe măsură ce-ți examinezi propriile tale gânduri, ai putea descoperi că o mare parte din ființa ta vrea să învețe să fie un om bun. De exemplu, poți fără jenă să te declari mare învățat, după ce ai petrecut atâția ani studiind. Și cu cât ai studiat mai mult, ar trebui să fii mai priceput în a face lucrurile bine. Să fie oare adevărat? Depinde ce fel de învățat ești. Poți fi un instruit mediocru, care reține unele lucruri și conștient fiind, practică eronat cele învățate. Așa nu, niciodată! Reține: Cei care au valoare, au și o doză mare de bun simț. Și așa oamenii de valoare stau retrași în umbră. Ba chiar pot spune că mediocritatea a făcut un pas în față de ceva timp…
Într-o lume care pare să producă din ce în ce mai multă confuzie, transformă-te într-o persoană care alege să fie blândă și onestă. Propune-ți să rămâi retras în colțul tău de rai. Nu uita: discreția, decența și măsura transmit mai departe valori. Aceste virtuți nu sunt străine firii noastre, ci dimpotrivă, fac parte din ființa noastră. Așadar, reprimă-ți tentația de a te compara cu altcineva și de a atrage atenția asupra ta. Lasă-i pe ceilalți să se creadă importanți, să se laude cu puterea și popularitatea lor, făcând public absolut totul. Fă efortul de a rămâne într-o perfectă stare de echilibru pe plan mental. Astfel, emoțiile vor fi controlate mult mai ușor. Nu cădea în capcana de a te simți slab și nesemnificativ! Toate aceste obstacole le poți evita dacă depășești stilul de gândire care te-a adus aici de la bun început.
Fii realist! Nu-i așa că e frumoasă viața? Crezi că viața ta este un exemplu bun pentru ce înseamnă să ai un vis și să nu renunți la el? Te întreb acum, ce vârstă ai? Îți place unde te afli? Ce vrei de la viață? Altfel spus, care este adevărata ta chemare în viață? Ți-ai pus vreodată această întrebare? Este mai mult decât un clișeu să spun că aceia care au un vis, au o speranță: aceea de a avea o viață frumoasă și fericită. Unii oameni îmi spun: “Nu știu ce vreau!” Cunoașteți genul acesta de oameni, nu-i așa? Adevărul este că mint. Ei de fapt știu ce vor. O știu chiar în acest moment. Dacă faci parte dintre cei câțiva care spun că nu știu ce vor, te minți pe tine însuți. Undeva în sinea ta se află visul pe care nu vrei să-l exprimi. Pur și simplu nu-i dai glas. Fiecare dintre noi știm ce vrem. Numai că puțini trecem la fapte și ne asumăm întreaga responsabilitate.
Știați că responsabilitatea propulsează personalitatea? Să fii responsabil înseamnă să-ți asumi orice cuvânt, gest, faptă. Responsabilitatea deplină înseamnă că trebuie să-ți asumi absolut tot ce se întâmplă în viața ta. Cu alte cuvinte, lumea în care trăiești este creația ta. “Uau! Este greu de asumat o astfel de responsabilitate!”, spune speriată Andreea. “A fi responsabil pentru ceea ce spun sau ceea ce fac este un lucru. Și îmi asum cu mare precizie. Dar să fiu responsabilă pentru ceea ce spun oamenii din viața mea, e prea mult! Este cu totul altceva.” O clipă, Andreea! Dacă îți asumi întreaga responsabilitate pentru viața ta, atunci tot ce experimentezi în vreun fel sau altul, este responsabilitatea ta pentru că permiți să se întâmple acest lucru. Întotdeauna ai dreptul la alegeri, chiar și atunci când ești înconjurată de oameni. Oamenii din jurul tău vor fi doar oamenii aceia pe care tu îi accepți. Niciodată alții!
Dacă vrei să-ți îmbunătățești viața, trebuie mai întâi să o vindeci. Reiese că a te respecta pe tine însuți este cea mai importantă cale de a deveni bun și dacă tu devii un om mai bun și lumea ta va deveni frumoasă. Sunt de părere că, indiferent de drumul ales în viață, dacă îți iei un angajament ferm și ai o dorință arzătoare alături de credința că poți schimba ceva în lume, perseverența și curajul îți vor aduce garantat succesul. Mizează pe un lucru cert: perseverența te va ajuta să-ți dezvolți și alte abilități, mai ales dacă ești cu adevărat interesat să faci un bine oamenilor cu care intri în contact. Compasiunea și bunătatea față de semenii noștri este un prilej de exprimare a iubirii față de Dumnezeu, nimic mai mult. Bunătatea influențează benefic din punct de vedere fiziologic imunitatea noastră, antrenând și o însănătoșire a sufletului. Nu pot acum, spunându-vă toate aceste lucruri, să nu-mi aduc aminte și să vă împărtășesc totodată o întâmplare recentă. Eram în aeroport. Tocmai ce coborâsem din avion și mă pregăteam să recuperez bagajele.
Se apropie de mine o doamnă specială. Nu are nici mai mult, nici mai puțin decât 92 de ani. Cu ochii umezi de emoție și cu un glas melodios mă întreabă: “Unde este soțul dumneavoastră? Aș vrea să-i vorbesc puțin.” Culmea, nu sunt mirată, ne îmbrațișăm ca și cum era ceva normal și omul căutat tocmai ce se apropia. Rapid, distinsa doamnă îi întinde mâna și cu un glas tremurând îi spune: “V-am privit și v-am analizat de la distanță. Sunteți un om tare blând și calm. Sunteți un om bun! Mă bucur că am avut prilejul să vă cunosc!” Uimitor, zic eu. A fost doar o săptămână în care acești doi oameni s-au intersectat de câteva ori în circumstanțe întâmplătoare. Această femeie minunată, cu o experiență de viață pe măsură, a avut bunăvoința și bunătatea de a vedea ceea ce noi, ceilalți, pierdem de cele mai multe ori din vedere: să observăm oamenii buni care ne-ar putea schimba într-un fel sau altul destinul în bine. Avem mare nevoie de ei! Să petrecem cât mai mult timp cu astfel de oameni care au o influență benefică asupra noastră.
Acum îți vorbesc din suflet cititorule și știu că dacă încă mă asculți, o faci cu inima deschisă. Astfel, îndrăznesc să pătrund în lumea ta și să-ți spun: Îți mulțumesc că exiști în lumea mea, Omule bun!
Carmen Barcan, terapeut
COMMENTS