O alimentaţie sănătoasă nu are în vedere reguli stricte care îţi impun să nu mănânci anumite grupuri de alimente pentru a avea o siluetă nerealist de subţire. Alimentaţia sănătoasă înseamnă să te simţi bine în propria piele, să ai mai multă energie şi să îţi îmbunătăţeşti starea generală de sănătate, iar în acelaşi timp să ai de beneficiat şi la capitolul stare de spirit.
Varietatea culinară și cantitatea moderată sunt regulile ce vor fi urmate. E important să menții o dietă echilibrată de proteine, carbohidrați și lipide și să consumi cantitățile recomandate de vitamine și minerale. Adaptarea unui stil de viaţa sănătos contribuie la obţinerea şi menţinerea stării de sănătate a organismului şi poate reduce riscul producerii bolilor de nutriţie.
Unul dintre trendurile cele mai puternice ale momentului în ce privește gastronomia este orientarea spre o alimentație sănătoasă. Lucrul acesta se observă în cele mai multe țări europene, inclusiv România, dar și peste Ocean. Este firesc să ne întrebăm ce înseamnă o alimentație sănătoasă și foarte recomandat să urmăm sfaturile experților în ce privește hrana zilnică. Aceasta pentru că mâncarea ne ține în viață, dar ideal este să o transformăm și într-un aliat al sănătății noastre.
Așadar, mâncarea sănătoasă trebuie:
- Să acopere necesarul de nutrienți ai organismului fără să conțină o mare cantitate de factori de risc (sare sau zahăr în exces, grăsimi saturate, potențiatori de gust periculoși)
- Să fie diversificată
- Să fie consumată moderat, atât cât să satisfacă necesarul energetic al organismului
- Să fie repartizată într-un număr de mese și gustări în funcție de necesarul fiecărei persoane
Pentru a obține energia de care avem nevoie, trebuie să consumăm cantitatea potrivită de:
- Carbohidrați, sursa principală de energie
- Grăsimi, de asemenea o sursă importantă de energie și substrat pentru producția de hormoni
- Proteine pentru menținerea și refacerea tisulară, un exemplu fiind țesutul muscular
- Apă și micronutrienți pentru a înlocui ce se pierde prin exercițiul fizic
Nu mânca în grabă!
,,Ritmul în care mănânci influenţează cât de mult vei mânca. Apetitul, cantitatea de alimente pe care o mănânci şi cât de sătul te simţi după o masă sunt procese controlate de hormoni, iar aceşti hormoni transmit un semnal către creier, spunându-i dacă îţi este foame sau dacă s-a instalat senzaţia de saţietate. Reţine, însă, că sunt necesare 20 de minute pentru ca să primească creierul aceste semnale transmise de hormoni, aşa că dacă vei mânca mai încet, îi vei da creierului tău timpul de care are nevoie pentru a percepe că stomacul tău este plin.”
Optează pentru un mic dejun echilibrat!
,,Aşa cum probabil ştii, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Este absolut esenţial să ai un mic dejun sănătos pentru a-ţi pune în mişcare metabolismul şi pentru a face alegeri alimentare mai bune pe parcursul zilei. La modul ideal, prima masă a zilei ar trebui să includă: surse de proteine, grăsimi sănătoase şi o parte de carbohidraţi complecşi.”
Nu te înfometa!
,,Această strategie este total greşită: nu doar că este o alegere nesănătoasă, ci poate avea întotdeauna efecte neplăcute. Dacă nu mănânci suficiente calorii pe parcursul zilei, vei avea un risc mai mare să faci excese alimentare seara sau noaptea. Atunci când faci eforturi toată ziua pentru a nu mânca deloc, nu faci decât să pregăteşti terenul pentru a mânca în exces mai târziu, când pur şi simplu vei devora ce găseşti prin frigider. Cel mai bine este să iei mese regulate şi să nu sari peste ultima masă a zilei, care trebuie să conţină alimente uşoare şi sănătoase.”
Bea o cantitate suficientă de apă!
,,Hidratarea este şi ea o parte importantă a unei alimentaţii sănătoase. Atunci când simţi că îţi este sete, corpul tău este deja deshidratat şi insistă să bei lichide. O regulă fundamentală este să bei suficientă apă pe zi.”
,,Suntem ceea ce mâncăm. Sănătatea este cel mai bun lucru pe care organismul nostru ni-l poate oferi. Alimentaţia sănătoasă este una dintre cele mai bune investiţii pe termen lung. Ea ajută atât la menținerea sănătății, cât și la continuitatea unei activități fizice și mentale corespunzătoare.
COMMENTS