Un sfert din locurile de muncă vor fi afectate în următorii cinci ani, conform unui nou raport publicat de World Economic Forum luni. Tendințele rapide de inteligență artificială, digitalizare, energie regenerabilă și repatrierea lanțurilor de aprovizionare vor aduce o schimbare critică în piața globală a muncii. WEF prezice o ,,nouă eră de turbulențe”, deoarece mulți lucrători nu vor avea abilitățile necesare pentru a ține pasul cu schimbările. Cei cu experiență în tehnologie, analiză de date sau securitate cibernetică vor beneficia în noul mediu.
Studiul WEF a sondat mai mult de 800 de companii care angajează colectiv 11,3 milioane de lucrători în 45 de țări din întreaga lume. Angajatorii globali anticipează crearea a 69 de milioane de locuri de muncă noi până în 2027 și desființarea a 83 de milioane de locuri de muncă – o pierdere netă de 14 milioane de locuri de muncă. Lucrătorii de birou vor suporta consecințele schimbărilor rapide. Aproximativ 26 de milioane de locuri de muncă în poziții administrative vor fi eliminate din cauza AI. În plus, evenimentele macroeconomice, inclusiv o creștere economică mai lentă, penurii de aprovizionare și inflație, vor prezenta amenințări mai grave pentru locurile de muncă decât AI-ul.
Studiul anticipează că proliferarea AI va perturba semnificativ piața muncii. Cu toate acestea, WEF crede că impactul net al majorității tehnologiilor va fi pozitiv pentru creșterea ocupării forței de muncă în următorii cinci ani.
În martie, Goldman Sachs a publicat un raport care a concluzionat că inteligența artificială generativă va perturba 300 de milioane de locuri de muncă. Studiul băncii de investiții evidențiază, de asemenea, că automatizarea creează inovație, conducând la noi locuri de muncă. Pentru companii, vor exista economii de costuri. Acestea își pot direcționa resursele către construirea și dezvoltarea afacerilor, crescând în final PIB-ul global anual cu 7%. În ultimele luni, lumea a asistat la ascensiunea software-ului OpenAI ChatGPT și DALL-E. ChatGPT a depășit un milion de utilizatori în primele sale cinci zile de lansare, cel mai rapid timp în care orice companie a atins această performanță.
Dezvoltarea noilor locuri de muncă
Potrivit WEF, proliferarea tehnologiilor verzi și a energiilor regenerabile va fi un factor cheie pentru crearea de locuri de muncă în viitorul muncii. Va exista o cerere mare pentru specialiști în sustenabilitate, analiști de informații de afaceri, analiști de securitate a informațiilor, ingineri de energie regenerabilă, ingineri de instalare și de sistem pentru energie solară.
Conform WEF, în sectorul educației se preconizează o creștere de 10%, cu crearea a 3 milioane de locuri de muncă pentru profesori de formare profesională și învățământ superior.
Un număr suplimentar de 30% din locurile de muncă – 3 milioane de poziții – va fi adăugat economiei pentru specialiștii în agricultură, cu o nevoie crescută de operatori de echipamente agricole.
Pierderi de locuri de muncă
Rolurile administrative vor fi cele mai afectate de această nouă eră de turbulențe cauzate de automatizare și digitalizare. Se estimează că 26 de milioane de locuri de muncă vor dispărea până în 2027, inclusiv casieri și personal de vânzare a biletelor, operatori de date, contabili, contabili și personal de salarizare și secretari administrativi și executivi.
Competențe cheie pentru o economie disruptivă
Gândirea analitică și creativă vor fi cele mai căutate abilități cognitive de către angajatori, iar gândirea analitică va rămâne cea mai valoroasă competență de bază.
Pentru a se asigura că lucrătorii se pot adapta la aceste schimbări rapide în locul de muncă, companiile vor căuta, de asemenea, reziliență, flexibilitate, agilitate, motivație, auto-constientizare, curiozitate și învățare constantă.
Training și amplificarea competențelor
Pentru a putea atinge obiectivele de afaceri într-o economie tot mai digitală, angajatorii vor trebui să implementeze instruirea și coaching-ul pe locul de muncă. Aproximativ 60% din forța de muncă globală va avea nevoie de dezvoltare de competențe pentru a ține pasul cu progresele în domeniul AI. Cu toate acestea, doar aproximativ 50% dintre participanții la forța de muncă au acces la instruirea necesară.
Citește și: Cum schimbă tehnologia modul în care producem lucrurile
COMMENTS